Connect with us

Isu Semasa

“Guru taska 1 hari”.Luruh jantung aku , Bayi2 diikat ketat, muka ditutup. Bila nangis, diletakkan atas mozek.

Published

on

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Seperti yang korang baca pada tajuk, ya aku cuma sekadar seorang guru taska selama sehari. Kenapa sehari? Cerita dia macam ni…

Satu hari tu aku ada pergi interview untuk guru taska (swasta) di satu kawasan yang dekat dengan tempat aku tinggal. Sampai saja di taska kebetulan hari tu budak budak dan pengasuh serta guru cuti.

Jadi yang ada owner taska dan aku saja. Sepanjang interview berlangsung entah kenapa aku rasa something wrong dengan owner ni. Mungkin memang firasat aku. Tu aku tak pasti.

Owner tu ada cakap yang staf dia selalu tak bertahan lama dan selalu bertukar ganti. Aku tanya lah kenapa, dia kata “entah lah, semua attandence pon tak cantik.” Aku dah rasa macam tak kena, tapi aku abaikan saja.

Owner tak tanya aku banyak pon, bahkan soal hari dan waktu bekerja semua aku yang kena tanya baru dia jawab. Dia hanya ulang ulang cakap “saya betul betul harapkan awak boleh kerja sini. Esok start kerja ya.” Walhal time tu pasal gaji pon dia tak sebut sampai ke sudah.

Esoknya aku masuk kerja pukul 8 pagi. Mula mula tu aku duduk duduk lah dekat ruang tamu sambil tengok tengokkan budak budak yang tengah tengok tv time tu. Dan time tu ada la beberapa pelajar yang baru sampai, time ni masa lebih kurang dah pukul 9 pagi.

Budak tu sampai ja, cikgu atau pengasuh taska tu terus tukarkan baju mereka kepada baju taska. Tukar sahaja, tak bagi mandi pun. Semua budak mereka buat begitu. Cuma tukarkan baju tanpa mandikan. Lepastu, aku masuk lah dalam bilik.

Taska ni ada 3 bilik. 2 bilik untuk bayi berumur lebih kurang 6-9 bulan, ada lah 3 orang bayi. Dan 1 bilik belajar untuk budak berumur 3-4 tahun.

Bagai nak luruh jantung aku bila aku tengok bayi bayi tu tidur dalam keadaan berbedung ketat, kemudian ditambah dengan tangan diikat dengan kain dan muka juga ditutup dengan kain keseluruhannya. Ya Allah, macam nak menangis aku time tu. Memandangkan aku juga seorang ibu.

Luluh hati aku tengok keadaan tu. Jam lebih kurang pukul 11 pagi, bayi bayi tu pon dah start berjaga dan mula menangis. Si pengasuh tak habis habis mengeluh dan asyik mintak bayi sambung tidur saja. Kata nya “bangun buat apa awal awal ni. Tidur laaa. Aku baru nak rehat.”

Sedangkan time tu guru dan pengasuh tu sibuk dengan handfone masing masing. Tapi akhirnya pengasuh tu keluarkan bayi bayi tu dan letak di ruang tamu tanpa sebarang alas ya. Letak atas mozek saja.

Aku tengok lengan bayi bayi tu semua berbirat merah kesan dari kain yang diikat tadi. Aku rasa berdosa sebab seolah bersubahat dengan perbuatan mereka.

Oh ya untuk pengetahuan semua, pengasuh/guru ada 5 orang termasuk aku, dan mereka semua belum berkahwin kecuali aku. Bayi ada 4 dan kanak kanak ada 12 orang. Cuma hari tu kanak kanak yang datang cuma 7 orang dan bayi 3 orang.

Budak budak tu breakfast makan bijiran tanpa susu. Sedangkan dalam menu aku tengok tulis bijiran+susu. Tengah hari menu ayam kicap dan sup sayur tapi yang ada cuma ayam kicap +ubi 3-4 ketul yang di potong kecil kecil gila.

Budak budak pon aku tengok macam tak happy duduk situ. Seolah dalam ketakutan. Ada seorang budak perempuan ni meleleh leleh air mata dia duduk tepi seorang cikgu ni sambil tengok aku.

Mula mula aku ingat dia takut dekat aku rupanya dia takut dengan cikgu cikgu situ.

Cikgu cikgu marahkan dia bila dia menangis begitu dan takutkan dia dengan “menangis kenapa. Nanti cikgu letak dekat luar nak?! Bagi anjing makan.”. Cakap dengan nada yang kuat.

Lagi lah menangis budak tu. aku pon panggil lah “mai dekat cikgu maih.” Dia terus bangun cepat cepat dan duduk di sebelah aku dan terus berhenti menangis. Diikuti oleh 2,3 budak yang lain. Semua duduk keliling aku.

Pukul 12.30 tengah hari baru diorang mandi. Masa nak tidurkan bayi semula aku dengar lah dalam bilik tu macam bayi tu di tampar kuat kuat sebab disusuli dengan tangisan yang kuat dari bayi.

Aku terus masuk bilik tu melulu dan mintak pengasuh tu tengok kan budak dekat luar dan aku yang uruskan bayi bayi tu. Bedung dan ikatan yang kuat serta kain yang tutup muka bayi bayi tu aku bukak. Aku tepuk perlahan lahan sambil sambil usapkan di bahagian mata.

Tak sampai 10 minit pon dah tidur bayi bayi tu. Sorang bayi ni tidur di bilik sebelah gelap gelita, tubuhnya agak “sihat” masih tak nak tidur dan aku mintak kepada pengasuh tu botol susu dia untuk aku buatkan susu.

Pengasuh tu cakap “dia dah minum dah tadi.” Aku kata lah “dia nak susu lagi tu. Baby yang badan sihat sihat ni memang minum susu berulang.” Pengasuh tu pergi buatkan susu dalam keadaan yang bebai dan marah marah. Aku tak peduli.

Kenapa nak pekim susu budak tu, bukan kau yang beli susu dia pon. Aku ambil susu tu dan terus bagi dekat baby tu sambil tidurkan dia. Aku tengok laju ja dia sambar puting susu tu macam tengah lapar sangat.

Tak sampai 10 minit pon dah tidur budak tu. Dan bayi bayi tu tidur lama ya mungkin selesa muka tak ditutup dan tangan tak diikat seperti sebelumnya.

Esok tu, memandangkan hari cuti aku beranikan diri whatsapp owner taska dan bertanya berkaitan apakah normal bayi ditidurkan dengan keadaan sebegitu. Ehh, dia pulak tanya kita “tidur dalam keadaan macam mana.” Aku mintak dia tengok kan cctv.

Lepastu aku terangkan bagaimana bayi tu ditidurkan, geramnya hati aku bila owner tu seen saja whatsapp aku. Aku mintak owner tegur staf dia dan mintak dia selalu pantau cctv. Dia seen saja juga whatsapp aku seolah langsung tak terkejut dan tak kisah.

Aku geram, aku sent video bayi bayi yang diikat dan ditutup muka tu. Baru lah dia respond dan hanya cakap akan tegur staf dia. Aku tau dia hanya takut aku viralkan video tersebut memandangkan dia tengah tambah cawangan baru untuk taska tadika dia.

Esoknya lagi aku sengaja masuk kerja macam biasa, pukul 8 pagi. Semua staf pulaukan aku dan buat muka tak puas hati maybe sebab owner dah tegur.

Tapi aku terdengar mereka menyebut “kak Didi (owner taska) pon tak kisahh”. Aku masuk bilik tengok keadaan bayi alhamdulillah tak diikat dan ditutup muka.

Hanya berbedung. Lepas tu dalam pukul 8.45 pagi aku keluar taska dan maklumkan secara whatsapp kepada owner yang aku berhenti kerja situ. Tapi aku yakin lepas aku keluar tu mereka masih lakukan perkara yang sama kepada bayi bayi tu.

Entah lah sampai hari ni aku rasa berdosa dan bersubahat jika biarkan perkara macam tu. Tapi aku tak tau apa yang patut aku buat. Serba tak kena. Aku tak tenang memikirkan nasib anak anak dekat taska tu.

Aku ada pergi balai tunjuk video tu dan minta pendapat dari pihak polis, tapi balai yang aku pergi tu tak cover untuk kes jenayah atau penderaan. Jadi aku balik macam tu saja.

Pesanan aku, kepada ibu bapa selalu lah pergi jenguk jenguk kan anak secara mengejut dekat taska. Jangan sudah terhantuk baru terngadah.

Mostly mereka yang belum berkahwin dan belum punya anak tak ada lagi sifat keibuan dalam diri. Sayang mereka pada bayi dan kanak kanak tak sama macam kita yang dah jadi ibu ni sayangkan budak budak.

Aku hanya mampu doa semoga Allah lindungi anak anak dekat taska. Dan aku yakin benda yang tak baik ni lambat laun akan kantoi juga.

Sumber:Media Portal

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Isu Semasa

Asbab bela kucing buta,Lelaki dulu hidup susah kini mampu bina rumah dan kemudiannya berkahwin,itu rezeki Allah

Published

on

By

Meskipun ada sesetengah individu menggeIarkan diri sebagai ‘cat l0vers‘, tapi hakikatnya wujud eIemen pilih kasih apabila mereka hanya utamakan jenis yang c0mel dan berbulu Iebat sahaja. Jarang sekali kita melihat haiwan jaIanan dibela atau dirwat, waIhal kucing yang sering kali dianggap ‘jijik’ juga dambakan kasih sayang.

Walau miskin…tapi pemuda ikhlas k0ngsi rezeki & rawat kucing buta dengan penuh kasih sayang

Kisah se0rang pemuda dari Ind0nesia ini berjaya membuka mata ramai pihak, apabila sudi bela seek0r kucing oren buta dan cacat yang ditemui 2 tahun lepas. Walaupun ketika itu hidupnya susah, namun Supriadi ikhlas berk0ngsi rezeki dan kasih sayang dengan haiwan jalanan yang diberi nama Mboy tersebut. Selepas beberapa siri rwatan, ia yang dahulunya lemah sudah jadi Iebih berisi dan gebu sekarang.

Mboy pembawa rezeki tuannya…penangan kisah viraI, dapat naik taraf hidup & bina rumah sendiri

Bukan setakat beri ketenangan, bahkan kehadiran Mboy turut mengund4ng lebih banyak rezeki kepada leIaki berusia 32 tahun ini. Selepas kisah kucing istimewa ini dapat sambutan meIuas di platf0rm laman s0sial, kedua-duanya terus bergeIar influencer dan banyak twaran kerja masuk. Ia sekali gus mampu menaik taraf kehidupan Supriadi, termasukIah berpeIuang membina rumah sendiri.

Macam mana nak beritahu yang tuanmu sangat bahagia…kalau b0leh, nak sangat Mboy dapat lihat kali ini saja

Baru-baru ini, Supriadi akhirnya menamatkan zaman bujang apabila selamat diijab kabuIkan dengan wanita pilihan yang juga merupakan pencinta kucing sepertinya. Meskipun sudah beristeri, tetapi dia tetap tidak meIupakan kucing kesayangannya sekali gus dibawa ke atas pelamin juga. Walaupun agak mustahil, tetapi lelaki tersebut amat berharap Mboy dapat lihat dirinya sangat bahagia pada hari istimewa itu.

Kredit : IG & TikTok serulingsenja_ / kisahdunia

Continue Reading

Isu Semasa

Bekas isteri kata nafkah tak cukup? Pihak SM Faisal dedah bukti bayar yuran sekolah anak-anak

Published

on

By

Kecoh di media sosial semalam apabila bekas isteri kepada Datuk SM Faisal SM Nasimuddin iaitu Emilia Hanafi mendakwa wang nafkah RM6,000 sebulan diberikan ahli perniagaan itu tidak mencukupi bagi menampung perbelanjaan anak-anak.

Terbaru, pihak SM Faisal tampil menjelaskan secara terperinci menyatakan bahawa RM6,000 itu hanya untuk perbelanjaan tiga orang anak pasangan tersebut, tidak membabitkan soal yuran persekolahan seperti tuduhan segelintir netizen.

Akaun Instagram bernama Friends Of Faisal memuat naik beberapa resit bayaran yuran persekolahan bagi membuktikan bahawa SM Faisal tidak mengabaikan tanggungjawab terhadap anak-anak.

Difahamkan, SM Faisal tidak culas dalam menanggung tiga orang anak lelakinya yang mendapat pendidikan di sebuah sekolah antarabangsa di Kuala Lumpur termasuk menyelesaikan yuran di sekolah lama mereka.

“Sebaik sahaja media laporkan kenyataan Emilia Hanafi di Mahkamah Majistret tentang nafkah anak-anak berjumlah RM6,000 sebulan tidak mencukupi (sehingga dia terpaksa jual kerepek)…

“…ramai netizen yang melontarkan komen tidak berasas bahawa nafkah RM6,000 sebulan itu adalah termasuk yuran-yuran persekolahan anak-anak di Sekolah Antarabangsa Taylor’s.

“Faktanya RM2,000 sebulan untuk setiap anak (RM6,000 untuk ketiga-tiga anak) adalah untuk perbelanjaan mereka sahaja. Yuran-yuran persekolahan mereka di Sekolah Antarabangsa Taylor’s turut dibayar oleh ayah mereka.

“Sebelum mereka berpindah ke sekolah tersebut, yuran-yuran sekolah untuk Gardens International School turut dibayar oleh bapa mereka, walaupun pada ketika itu Emila tidak menghantar anak-anak ke sekolah,” tulis posting tersebut.

Semalam, Emilia yang hadir ke Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur mendakwa dia terpaksa menjual kerepek, roti jala, pulut kuning, rendang daging serta pelbagai lagi makanan bagi menyara anak-anak yang berusia 10, 12 dan 17 tahun.

Untuk rekod, SM Faisal didakwa dengan sengaja menyebabkan kecederaan ke atas bekas isterinya di sebuah rumah di Desa Sri Hartamas di Brickfields pada 22 November 2015.

Sumber: Instagram Friends Of Faisal, BH Online (Faris Fuad)

Continue Reading

Isu Semasa

Warga Emas Terlantar Tak Boleh Jalan, Doktor Sanggup Naik Sampai Rumah Demi Beri Rawatan

Published

on

By

Sekumpulan doktor sukarelawan telah membuat lawatan ke rumah seorang warga emas yang terlantar akibat masalah kesihatan di salah satu PPR di Kuala Lumpur.

Dalam video dikongsikan MAPIM itu, kelihatan seorang doktor memeriksa seorang wanita warga emas yang terlantar di atas katil dipercayai menghadapi masalah pergerakan. Difahamkan, warga emas tersebut turut mempunyai masalah penglihatan dengan sebelah mata tidak dapat melihat sepenuhnya.

“Sebelah mata saya yang boleh digunakan. Saya tak mahu buat pembedahan. Biar saya guna sebelah mata saya yang mampu berfungsi dalam 30 peratus,” ujar wanita berkenaan.

Kumpulan doktor tersebut merupakan sukarelawan dalam program Klinik Bergerak anjuran Majlis Perundangan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP). Rawatan dari rumah ke rumah diberikan buat pesakit yang mempunyai masalah mobiliti seperti golongan warga emas dan kelainan upaya.

Sejak 2021, program Klinik Bergerak itu telah banyak membantu golongan memerlukan di sekitar Wilayah Persekutuan. Klinik yang beroperasi tiga hari seminggu itu akan menyasarkan kawasan perumahan dengan kepadatan penduduk yang tinggi di samping menghulurkan bantuan kepada kawasan terjejas banjir secara percuma.

Perkhidmatan secara percuma ini telah menyantuni lebih ratusan pesakit sejak dilancarkan. Klinik bergerak menggunakan bas dua tingkat itu juga akan hadir bagi memberi rawatan susulan kepada para pesakit yang pernah dirawat sebelumnya.

Menurut salah seorang pesakit, Hassan bin Abdul Karim, 60, beliau sangat berpuas hati dengan layanan dan khidmat yang diberikan oleh pegawai kesihatan serta sukarelawan MAPIM yang banyak membantu bagi melancarkan program Mobile Clinic MAIWP-MAPIM ini. Seorang lagi pesakit yang disantuni meluahkan rasa kesyukuran dan berharap agar usaha itu diteruskan.

“Saya sangat bersyukur dan berterima kasih kepada Mobile Clinic MAIWP-MAPIM kerana sekali lagi datang bagi memberi rawatan di sini. Saya berharap agar Mobile Clinic MAIWP-MAPIM akan terus berkhidmat untuk orang ramai pada masa akan datang,” ujar Ramzi Yusuf, 40.

Menurut MAPIM, program ini akan diteruskan bagi memberikan khidmat kesihatan secara percuma buat mereka yang memerlukan. Malah, jika ada keluarga atau individu yang memerlukan rawatan, anda boleh menghubungi MAPIM di talian hotline 1300-888-038 atau WhatsApp 0128002016.

“MAPIM Malaysia dengan rendah hati menjemput sahabat budiman yang dermawan untuk sama menjayakan agenda peduli ummah 365 hari MAPIM Malaysia dengan misi bantuan dan jelajah khidmat untuk dalam negara. Sumbangan anda mengukir senyuman saudara yang memerlukan dan ringankan beban.

Sumber : siakapkeli

Continue Reading

Trending