Connect with us

Isu Semasa

“Kami Tetap Bahagia Dalam Kesederhanaan,” Dua Isteri Sepakat Tinggal Sebumbung Jaga Suami Sakit

Published

on

Dua orang wanita yang hidup bermadu sepakat tinggal sebumbung bagi berganding bahu menjaga suami mereka yang derita penyakit kencing manis tahap empat sehingga kehilangan kaki kirinya pada Oktober lalu, lapor Astro Awani.

Walaupun memiliki kehidupan yang penuh kesulitan, itu bukanlah alasan bagi Noraini Ishak dan Effa Rizam Abd Ghaffar yang masing-masing berusia 42 tahun untuk menunaikan tanggungjawab bagi menjaga dan mengurus suami mereka, Maarof Noordin, 58 tahun.

Menurut Maarof, dia sangat menghargai pengorbanan kedua-dua isterinya itu kerana dia tidak lagi mampu untuk bekerja selepas menjalani pembedahan pada Oktober lalu.

Sebelum kakinya dipotong, Maarof bekerja sebagai tukang rumah dan dalam masa yang sama sebagai anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) secara sambilan.

“Saya rasa sedih dan hiba jugalah bila mengenangkan nasib, malah isteri kedua banyak berkorban dan dialah yang keluar mencari rezeki untuk kami.

“Manakala isteri pertama pula membantu menguruskan saya di rumah dan saya amat bersyukur kerana kedua mereka memahami keadaan saya ketika ini.

“Mereka berdua (kedua-dua isteri) adalah hidup dan mati saya. Mereka jaga sakit dan pening saya,” kata Maarof ketika ditemui Astro Awani di kediamannya di Kampung Cherating Lama, hari ini.

Noraini yang merupakan isteri pertama Maarof bertindak dalam membantu menguruskannya di rumah manakala Effa Rizam selaku isteri kedua bekerja mencari rezeki sebagai tukang kebun sekolah dengan bayaran RM1,500 sebulan.

Selain itu, Effa Rizam turut melakukan kerja sambilan sebagai anggota Rela bagi menambah pendapatan mereka sekeluarga.

Noraini isteri pertama dikahwini Maarof pada 2007, manakala Effa Rizam pula genap lima tahun menjadi isterinya pada bulan Mei tahun ini. Kedua-dua perkahwinan Maarof tidak dikurniakan cahaya mata.

Menurut Maarof lagi, doktor telah mengesahkannya mengidap kencing manis pada 2021 setelah kaki kirinya dikesan membengkak selepas digigit semut dan kembali pulih tidak lama kemudiannya.

Bagaimanapun, selepas pemeriksaan lanjut dilakukan, doktor segera menasihatkannya untuk memotong kaki kirinya bagi mengelak daripada penyakitnya itu merebak ke bahagian lain.

Sementara itu, Effa Rizam berkata walaupun kehidupan yang dilaluinya mereka bersama sedikit sederhana, itu bukanlah penghalang untuknya mengecapi nikmat kebahagiaan.

“Ini pengorbanan kecil saya sebagai isteri, macam isteri pertama, dia tolong uruskan suami ketika saya keluar bekerja.

“Walaupun kami hidup sederhana, walaupun tidak mempunyai anak tapi kami tetap bahagia dalam kesederhanaan, bahagia cara kami,” katanya.

Effa Rizam turut mengakui dengan pendapatan yang diterimanya itu tidak mencukupi untuk menampung kehidupan mereka sekeluarga.

“Gaji saya dalam RM1,500 dan kena bayar sewa rumah lagi (RM400 sebulan), jadi susah jugaklah kehidupan kami,” katanya yang mengakui tidak menerima bantuan lain daripada mana-mana pihak setakat ini.

Dalam masa yang sama, penyelaras sebuah badan bukan kerajaan (NGO) Amal Team Kuantan, Jamillah Salleh memaklumkan bahawa nasib yang menimpa keluarga Maarof telah mendapat perhatian Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (MUIP) untuk tindakan susulan.

“Buat masa ini, Amal Team sudah memberikan bantuan awal setakat yang kita mampu, macam pek makanan, katil khas dan kerusi roda kepada keluarga Maarof.

“Selain itu, kita juga sedang berurusan dengan MUIP untuk membantu menyelesaikan beberapa masalah seperti tunggakan sewa rumah, bil elektrik dan air yang sedang dihadapi keluarga ini,” kata Jamillah Salleh.

Selain itu, orang ramai yang ingin membantu keluarga Maarof bersama isterinya, boleh menghubungi talian 016-800 6507 bagi mendapatkan maklumat lanjut.

Bagi mereka yang ingin memberikan sumbangan, wang boleh disalurkan ke akaun Bank Simpanan Nasional 11111 41000 296605 atas nama Maarof Nordin.

Sumber: Astro Awani

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Isu Semasa

Asbab bela kucing buta,Lelaki dulu hidup susah kini mampu bina rumah dan kemudiannya berkahwin,itu rezeki Allah

Published

on

By

Meskipun ada sesetengah individu menggeIarkan diri sebagai ‘cat l0vers‘, tapi hakikatnya wujud eIemen pilih kasih apabila mereka hanya utamakan jenis yang c0mel dan berbulu Iebat sahaja. Jarang sekali kita melihat haiwan jaIanan dibela atau dirwat, waIhal kucing yang sering kali dianggap ‘jijik’ juga dambakan kasih sayang.

Walau miskin…tapi pemuda ikhlas k0ngsi rezeki & rawat kucing buta dengan penuh kasih sayang

Kisah se0rang pemuda dari Ind0nesia ini berjaya membuka mata ramai pihak, apabila sudi bela seek0r kucing oren buta dan cacat yang ditemui 2 tahun lepas. Walaupun ketika itu hidupnya susah, namun Supriadi ikhlas berk0ngsi rezeki dan kasih sayang dengan haiwan jalanan yang diberi nama Mboy tersebut. Selepas beberapa siri rwatan, ia yang dahulunya lemah sudah jadi Iebih berisi dan gebu sekarang.

Mboy pembawa rezeki tuannya…penangan kisah viraI, dapat naik taraf hidup & bina rumah sendiri

Bukan setakat beri ketenangan, bahkan kehadiran Mboy turut mengund4ng lebih banyak rezeki kepada leIaki berusia 32 tahun ini. Selepas kisah kucing istimewa ini dapat sambutan meIuas di platf0rm laman s0sial, kedua-duanya terus bergeIar influencer dan banyak twaran kerja masuk. Ia sekali gus mampu menaik taraf kehidupan Supriadi, termasukIah berpeIuang membina rumah sendiri.

Macam mana nak beritahu yang tuanmu sangat bahagia…kalau b0leh, nak sangat Mboy dapat lihat kali ini saja

Baru-baru ini, Supriadi akhirnya menamatkan zaman bujang apabila selamat diijab kabuIkan dengan wanita pilihan yang juga merupakan pencinta kucing sepertinya. Meskipun sudah beristeri, tetapi dia tetap tidak meIupakan kucing kesayangannya sekali gus dibawa ke atas pelamin juga. Walaupun agak mustahil, tetapi lelaki tersebut amat berharap Mboy dapat lihat dirinya sangat bahagia pada hari istimewa itu.

Kredit : IG & TikTok serulingsenja_ / kisahdunia

Continue Reading

Isu Semasa

Bekas isteri kata nafkah tak cukup? Pihak SM Faisal dedah bukti bayar yuran sekolah anak-anak

Published

on

By

Kecoh di media sosial semalam apabila bekas isteri kepada Datuk SM Faisal SM Nasimuddin iaitu Emilia Hanafi mendakwa wang nafkah RM6,000 sebulan diberikan ahli perniagaan itu tidak mencukupi bagi menampung perbelanjaan anak-anak.

Terbaru, pihak SM Faisal tampil menjelaskan secara terperinci menyatakan bahawa RM6,000 itu hanya untuk perbelanjaan tiga orang anak pasangan tersebut, tidak membabitkan soal yuran persekolahan seperti tuduhan segelintir netizen.

Akaun Instagram bernama Friends Of Faisal memuat naik beberapa resit bayaran yuran persekolahan bagi membuktikan bahawa SM Faisal tidak mengabaikan tanggungjawab terhadap anak-anak.

Difahamkan, SM Faisal tidak culas dalam menanggung tiga orang anak lelakinya yang mendapat pendidikan di sebuah sekolah antarabangsa di Kuala Lumpur termasuk menyelesaikan yuran di sekolah lama mereka.

“Sebaik sahaja media laporkan kenyataan Emilia Hanafi di Mahkamah Majistret tentang nafkah anak-anak berjumlah RM6,000 sebulan tidak mencukupi (sehingga dia terpaksa jual kerepek)…

“…ramai netizen yang melontarkan komen tidak berasas bahawa nafkah RM6,000 sebulan itu adalah termasuk yuran-yuran persekolahan anak-anak di Sekolah Antarabangsa Taylor’s.

“Faktanya RM2,000 sebulan untuk setiap anak (RM6,000 untuk ketiga-tiga anak) adalah untuk perbelanjaan mereka sahaja. Yuran-yuran persekolahan mereka di Sekolah Antarabangsa Taylor’s turut dibayar oleh ayah mereka.

“Sebelum mereka berpindah ke sekolah tersebut, yuran-yuran sekolah untuk Gardens International School turut dibayar oleh bapa mereka, walaupun pada ketika itu Emila tidak menghantar anak-anak ke sekolah,” tulis posting tersebut.

Semalam, Emilia yang hadir ke Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur mendakwa dia terpaksa menjual kerepek, roti jala, pulut kuning, rendang daging serta pelbagai lagi makanan bagi menyara anak-anak yang berusia 10, 12 dan 17 tahun.

Untuk rekod, SM Faisal didakwa dengan sengaja menyebabkan kecederaan ke atas bekas isterinya di sebuah rumah di Desa Sri Hartamas di Brickfields pada 22 November 2015.

Sumber: Instagram Friends Of Faisal, BH Online (Faris Fuad)

Continue Reading

Isu Semasa

Warga Emas Terlantar Tak Boleh Jalan, Doktor Sanggup Naik Sampai Rumah Demi Beri Rawatan

Published

on

By

Sekumpulan doktor sukarelawan telah membuat lawatan ke rumah seorang warga emas yang terlantar akibat masalah kesihatan di salah satu PPR di Kuala Lumpur.

Dalam video dikongsikan MAPIM itu, kelihatan seorang doktor memeriksa seorang wanita warga emas yang terlantar di atas katil dipercayai menghadapi masalah pergerakan. Difahamkan, warga emas tersebut turut mempunyai masalah penglihatan dengan sebelah mata tidak dapat melihat sepenuhnya.

“Sebelah mata saya yang boleh digunakan. Saya tak mahu buat pembedahan. Biar saya guna sebelah mata saya yang mampu berfungsi dalam 30 peratus,” ujar wanita berkenaan.

Kumpulan doktor tersebut merupakan sukarelawan dalam program Klinik Bergerak anjuran Majlis Perundangan Pertubuhan Islam Malaysia (MAPIM) dan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP). Rawatan dari rumah ke rumah diberikan buat pesakit yang mempunyai masalah mobiliti seperti golongan warga emas dan kelainan upaya.

Sejak 2021, program Klinik Bergerak itu telah banyak membantu golongan memerlukan di sekitar Wilayah Persekutuan. Klinik yang beroperasi tiga hari seminggu itu akan menyasarkan kawasan perumahan dengan kepadatan penduduk yang tinggi di samping menghulurkan bantuan kepada kawasan terjejas banjir secara percuma.

Perkhidmatan secara percuma ini telah menyantuni lebih ratusan pesakit sejak dilancarkan. Klinik bergerak menggunakan bas dua tingkat itu juga akan hadir bagi memberi rawatan susulan kepada para pesakit yang pernah dirawat sebelumnya.

Menurut salah seorang pesakit, Hassan bin Abdul Karim, 60, beliau sangat berpuas hati dengan layanan dan khidmat yang diberikan oleh pegawai kesihatan serta sukarelawan MAPIM yang banyak membantu bagi melancarkan program Mobile Clinic MAIWP-MAPIM ini. Seorang lagi pesakit yang disantuni meluahkan rasa kesyukuran dan berharap agar usaha itu diteruskan.

“Saya sangat bersyukur dan berterima kasih kepada Mobile Clinic MAIWP-MAPIM kerana sekali lagi datang bagi memberi rawatan di sini. Saya berharap agar Mobile Clinic MAIWP-MAPIM akan terus berkhidmat untuk orang ramai pada masa akan datang,” ujar Ramzi Yusuf, 40.

Menurut MAPIM, program ini akan diteruskan bagi memberikan khidmat kesihatan secara percuma buat mereka yang memerlukan. Malah, jika ada keluarga atau individu yang memerlukan rawatan, anda boleh menghubungi MAPIM di talian hotline 1300-888-038 atau WhatsApp 0128002016.

“MAPIM Malaysia dengan rendah hati menjemput sahabat budiman yang dermawan untuk sama menjayakan agenda peduli ummah 365 hari MAPIM Malaysia dengan misi bantuan dan jelajah khidmat untuk dalam negara. Sumbangan anda mengukir senyuman saudara yang memerlukan dan ringankan beban.

Sumber : siakapkeli

Continue Reading

Trending