Connect with us

Kesihatan

Khasiat Daun Kaduk Untuk Menurunkan Kolestrol Secara Semulajadi

Published

on

Daun kaduk atau nama saintifiknya piper sarmentosum mempunyai rupa seperti daun sirih tetapi daunnya lebih lembut dan pedas sedikit apabila dimakan, sesuai dijadikan ulam untuk dimakan bersama nasi.

Daun kaduk mempunyai khasiatnya tersendiri terutamanya dalam bidang perubatan. Ada perkongsian daripada Aisyah tentang bagaimana merawat kolestrol tinggi menggunakna daun kaduk ni.

Hari ni terasa nak share cara natural turunkan kolestrol. Ada orang, makan macam2 ubat pun kolestrol tak turun2, jadi why not try cara tradisional kan. Kot2 terus turun kolestrol tu.

Petua ni sepupu aisyah yang ajar, sebab dia pun ada kolestrol. Lepas dia amalkan minum air daun kadok ni, kolestrol dia terus hilang dan tak dapat dikesan lagi. Perghh! magic sungguh daun kadok ni kan.

Ok, ni cara buat dia. Cara dia senang jek, amik 7 helai daun kadok, pastu tuang air panas. Minum masa suam, sampai kolestrol hilang. Kalau nak buat ulam pun bagus tau.

Daun kadok ni ada khasiat lain juga seperti:

  • – merawat sembelit
  • – sakit gigi
  • – demam malaria
  • – lemah dan sakit tulang
  • – melawaskan kencing
  • – melegakan selesema dan batuk
  • – panau, bisul, kuku kena cagu ( tumbuk daun kaduk sampai hancur, lepastu sapu kat kawasan yang ada panau)
  • – bagus untuk masalah usus yang nipis

Ps: kalau nak rebus pun boleh, nak buat urap ke, kerabu ke, pun boleh. Kalau kat rumah tak de pokok kadok, nanti besok jangan lupa check pokok rumah jiran sebelah, kot2 dia ada tanam pokok kadok ni, boleh minta sikit.😜

Kredit : Aisyah Badar Bajrai

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Kesihatan

Legakan Batuk Guna 2 Bahan Mudah Bawang Bombay Holland Dan Madu Asli, Petua Dikongsi Dr Rizal

Published

on

By

Legakan Batuk Guna 2 Bahan Mudah Bawang Bombay Holland Dan Madu Asli, Petua Dikongsi Dr Rizal

BATUK merupakan gejala yang biasa dialami oleh semua orang tak kira bangsa, usia mahupun jantina.
Sebenarnya, batuk terjadi apabila paru-paru atau saluran pernafasan ingin mengeluarkan bahan asing atau sesuatu yang mengganggu.

Batuk yang merb4haya adalah apabila ia berterusan serta berlarutan dan tidak sembuh walaupun setelah hampir lebih daripada satu ke dua minggu.

Selalunya batuk yang biasa boleh sembuh tanpa rawatan dan hanya cuma memerlukan rehat dan nutrisi makanan serta minuman yang cukup.

Ramai antara kita akan pilih minum ubat batuk yang didapati dari klinik mahupun farmasi apabila mengalami gejala tersebut. Namun kadang-kadang ia tidak berkesan bukan?

Menurut pakar otak dan kesihatan, Dr Rizal Abu Bakar, ada cara yang lebih selamat tanpa memudaratkan kesihatan seseorang untuk jangka masa panjang.

Sakit tekak biasa atau Covid-19, ini cara kenal pasti simptom jangkitan

Menerusi posting di Facebook, Dr Rizal berkongsi cara rawat batuk menggunakan dua bahan alami.

“Pernah tengok tak kesan ambil ubat batuk pada otak? Dulu masa saya kerja di Australia. Saya pernah lihat. Saya jadi takut lepas tengok.

“Semenjak hari tu. Saya dah tak ambil dah ubat batuk. Lagi-lagi nak bagi kat anak-anak. Jauhkan diri daripadanya.

“Bila batuk menjelma. Saya guna alternatif lain. Cari yang kesannya tak macam ubat batuk. Kesan yang berbeza terus. Kesan yang tak ‘jahanamkan’ otak.

“Makan masa untuk saya cari. Saya review jurnal saintifik. Saya baca buku. Saya rujuk mereka yang pakar. Akhirnya, jumpa,” coretnya.

Menurut Dr Rizal, ini petua yang digunakan sehingga kini sekiranya mengalami batuk.

Ujarnya, rasanya persis ubat batuk. Tujuannya keluarkan kahak dengan mudah. Tiada kesan buruk pada otak.

“Orang putih panggil ‘cough syrup.’ Melalui pembacaan saya dapati juga petua ni mereka pakai lama dah. ‘Homemade remedy’ untuk batuk,” ujarnya.

Madu Foto: Unsplash

Caranya;

1. Potong satu biji bawang Bombay/Holland kepada dua bahagian. Guna satu bahagian sahaja.

2. Leraikan lapisan bawang tadi.

3. Campurkan satu atau dua sudu makan madu mengikut yang kita mahu.

4. Gaulkan biar rata.

5. Tutup dan biarkan selama satu atau dua jam.

6. Jus akan dirembeskan melalui bawang bercampur madu.

7. Ambil satu sudu dan minum.

Semoga bermanfaat, boleh cuba di rumah.

PERHATIAN: Pihak Sembang Dunia tidak bertanggungjawab ke atas komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Terima Kasih

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Sembang Dunia Ya. Terima Kasih

Sumber: sinarharian

 

Continue Reading

Kesihatan

Inilah Petua Untuk Selamatkan Orang Yang Terkena Strok3

Published

on

By

Inilah Petua Untuk Selamatkan Orang Yang Terkena Strok3

PETUA SELAMATKAN ORANG TERKENA STROKE (MESTI BACA) | Orang yg kena STROKE mendadak ( jatuh di tandas ) pembuluh d4rah ke otak akan pecah sedikit demi sedikit.

Ingat, untuk mengatasi hal ini janganlah gugup / panik.

Jika pes4kit berada di tempat kejadian seperti di bilik mandi / bilik tidur / ruang tamu dll.

Jangan dipindah – pindahkan ke tempat lain, kerana akan percepat pecahnya pembuluh d4rah, dan janganlah sampai dia terjatuh lagi.

Caranya adalah dengan mengeluarkan d4rah pes4kit dgn menggunakan jarum yg telah dibakar / disteril yang kemudian ditusukkan ke ujung setiap jari masing2 sampai d4rahnya keluar 1-2 titis.

Kalau d4rahnya tidak keluar dapat diurut sampai keluar, sesudah itu pes4kit akan sedar setelah beberapa minit kemudian.

Jika pes4kit mulutnya m1ring, tariklah kedua daun telinganya sampai merah dan langsung tusuk bahagian bawah daun telinga dgn jarum steril sampai d4rah keluar 1 – 2 titis.

Setelah pes4kit sedar dan mulutnya sudah pulih kembali, barulah dibawa ke doktor atau hospital.

Biasanya orang yg terkena STROKE pembuluh d4rahnya akan lebih cepat pecah kerana goncangan dalam perjalanan ke doktor atau hospital.

Orang tersebut dapat tidak sedar kembali / pengsan dan biasanya akan cacat / lumpuh.

Kita harus ingat MENGELUARKAN d4rah dari jari orang yg terkena STROKE, maka kita sudah boleh menolong orang tersebut dari peny4kit STROKE

PERHATIAN: Pihak Sembang Dunia tidak bertanggungjawab ke atas komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Terima Kasih

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Like, Komen Dan Share Page Sembang Dunia Ya. Terima Kasih

sumber : NasihatMedia / rencahrasa

 

Continue Reading

Kesihatan

Tak Puas Hati Adam Jenguk Pusara Ibubapa,Hanya Dia Yang Boleh Paham Akan Hati Nurani Sendiri

Published

on

By

Tak Puas Hati Adam Jenguk Pusara Ibubapa,Hanya Dia Yang Boleh Paham Akan Hati Nurani Sendiri

Itu luahan seorang kanak-kanak berusia tujuh tahun, Raif Adam Lutfan Remyzan yang kini telah bergelar yat1m p1atu selepas seluruh keluarganya ma*ut dalam kema*langan di Pintasan Kajang atau lebih dikenali sebagai Kajang Bypass.

Tra*gedi pada 7 Mac 2021 kini menjadi noktah hitam dalam hidup kanak-kanak ini.

Mungkin Adam terlalu muda untuk memahami apa yang men1mpa keluarganya.

Kema*langan yang membabitkan kereta dipandu ar*wah bapanya Remyzan Baharudin, ar*wah ibunya Suzyla Ahmad Dahlan dan ar*wah kakaknya Raiha Syuhaida Remyzan telah mera*gut kebahagian Adam dalam sekelip mata.

Adam yang ketika itu juga berada dalam kenderaan terselamat dengan mengalami kece*deraan di bahagian rusuk.

Kini, Adam terpaksa menumpang kasih bersama ibu saudaranya, Azlin Baharudin dan suaminya yang sanggup mengambil anak ya*tim pi*atu ini untuk berkongsi kasih serta berteduh di bawah satu bumbung dengan mereka.

Apa yang lebih menya*yat hati, Ramadan dan Syawal buat Adam pada kali ini tanpa keluarga tercinta.

“Adam rindu umi, rindu papa dan kakak.

“Sekarang Adam duduk sendiri, umi papa kakak semua dah tiada,” katanya ketika ditemui di kediaman ar*wah bapanya di Rinching, Kajang.

Usia semuda itu, kanak-kanak yang bercita-cita untuk menjadi seorang arkitek itu hanya mengharapkan kunjungan pu*sara ibu ayah yang digelar sebagai ‘Syurga Umi’ untuk mengubat rindunya.

Bukan setakat itu, anak kecil ini turut kehilangan kakaknya yang juga rakan gurau senda, Raiha, 12, yang men1nggal dunia beberapa hari selepas kema*langan.

Laluan Kajang Bypass merupakan lokasi “panas” yang dikatakan kerap berlaku ins1den mera*gut nya*wa dan keluarga ini merupakan man*gsa terbaharu na*has terbabit.

Sudah baca artikel ini?jangan lupa like dan share ya.Terima kasih.

Sumber:lakarmedia.com

Continue Reading

Trending