Connect with us

Agama

Penyanyi K-Pop Peluk Islam, Daud Kim Teruja Tunai Ibadah Umrah

Published

on

Pemuzik dan YouTuber popular Korea Selatan, Jay Kim atau nama islamnya, Daud Kim telah mengejutkan ramai pihak apabila dia telah membuat keputusan untuk memeluk islam serta mengerjakan ibadah umrah di kota suci Mekah, baru-baru ini.

Menerusi hantaran yang dimuat naik oleh Daud di laman Instagramnya, dia mengakui menjumpai ketenangan yang dicarinya selama ini selepas menjalani kehidupan yang agak ‘kucar-kacir’.

Ujar Daud yang mempunyai hampir 4 juta pengikut di YouTube berkata, dia tidak sangka sudah menemui jawapan dalam kehidupannya bahawa Allah adalah Tuhan yang menguasai alam.

“Saya jejakkan ke Mekah sekali lagi. Tempat ini umpama ‘rumah’ saya. Sangat menenangkan jiwa dan suci. Sebelum ini, kehidupan saya sangat teruk. Saya ingatkan diri ini orang yang paling tidak bertuah dalam dunia. Jadi, saya mencari-cari jalan kebenaran dan sentiasa cari jawapan sebenar.

“Saya akhirnya sedar, saya bukan keseorangan. Seseorang berada di samping saya membawa saya ke jalan benar. Saya dah sedar kewujudan Allah SWT,” ujarnya.

Bukan itu sahaja, dia turut meluahkan rasa syukur menjadi salah seorang hamba yang telah menerima hidayah daripada Yang Esa dan tidak akan berputus asa dalam mencari keredaan Allah.

Malah, Daud turut berharap agar segala dosanya diampunkan dan sentiasa dipimpin ke jalan yang benar. Bahkan, dia berdoa agar dapat berjumpa dengan saudara sesama Islam di syurga kelak.

“Islam beri saya jawapan terhadap segala persoalan yang bermain di minda selama ini. Jawapan mengapa saya dicipta, mengapa saya hidup. Dan akhirnya nanti, ke mana saya akan pergi selepas mati.

“Saya masih buat dosa (silap) namun sekarang, saya seorang Muslim. Saya tidak akan berputus asa memohon keampunan daripada Allah SWT. Iman saya tidak akan pernah berubah, insya-Allah.

“Semoga ampunkan segala dosa saya dan bimbing saya ke jalan yang benar. Doa saya buat mereka yang memerlukan bantuan. Moga Allah SWT berkati hidup semua umat Islam. Sehingga kita berjumpa nanti di Jannah,” coretnya lagi.

Sumber: Ohmymedia | Instagram

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Agama

“K0nsert mengarut…” – PU Syed seru umat islam bantah anjuran konsert BP yang tak ada kebaikan langsung

Published

on

By

Pencetus Ummah (PU), Syed tidak asing lagi apabiIa memilih menyebarkan dakwahnya melalui media s0sial sama ada di Instagram (IG) mahupun di TikTok.

Pendkwah bebas tersebut bertind4k menyuarakan pendapatnya tentang K0nsert Blackpink yang bakaI dilangsungkan pada bulan Mac ini.

K0nsert mengarut…

Menerusi hantarannya di Instagram, k0nsert yang bakal dianjurkan itu dianggap tidak masuk akal 0lehnya. PU Syed menyeru semua umat Islam agar sama-sama berusaha membantah dan menentang sepenuhnya k0nsert yang bakaI diadakan di Stadium Nasi0nal Bukit Jalil, Kuala Lumpur.

Sekat mereka dari hadir!! CukupIah m4ksiat yang berleIuasa yang berIaku sekarang…

Cara pemakaian, cara hidup, cara berhibur semakin hari semakin meIampau!

Katanya, dia telah berusaha memb4ntah segala jenis k0nsert sebegini sejak Oktober 2022. Tidak mengira kerajaan apa yang memerintah atau pihak mana yang mentadbir, pendkwah bebas itu akan meneruskan usahanya dalam memb4ngkang anjuran yang dianggap mengarut padanya.

Menjengah ke ruangan k0men, rata-rata netizen bersetuju untuk membantah k0nsert Blackpink tersebut demi menjaga maruah dan adat timur yang dibawa pada anak bangsa.

Sumber: Instagram @pusyed_official & TikTok @pu_syedofficial / ohbulan

Continue Reading

Agama

KISAH NABI MUHAMMAD MEMBEL4H BULAN

Published

on

By

KISAH NABI MUHAMMAD MEMBEL4H BULAN

Dalam Bukhari dan Muslim, juga dalam kitab2 hadits yang terkenal lainnya, diriwayatkan bahwa sebelum Rasulullah (saw) hijrah, berkumpullah tokoh2 kafir Quraiy, seperti Abu Jahal, Walid bin Mughirah dan Al ‘Ash bin Qail.

Mereka meminta kepada nabi Muhammad (saw) untuk membelah bulan. Kata mereka, “Seandainya kamu benar2 seorang nabi, maka belahlah bulan menjadi dua.”

Selanjutnya sambil menyebut nama setiap orang kafir yang hadir, Rasulullah (saw) berkata, “Hai Fulan, bersaksilah kamu. Hai Fulan, bersaksilah kamu.”

Rasulullah (saw) berkata kepada mereka, “Apakah kalian akan masuk Islam jika aku sanggup melakukannya?”

Mereka menjawab, “Ya.” Lalu Rasulullah (saw) berdoa kepada Allah agar bulan terbelah menjadi dua. Rasulullah (saw) memberi isyarat dengan jarinya, maka bulanpun terbelah menjadi dua.

Demikian jauh jarak belahan bulan itu sehingga gunung Hira nampak berada diantara keduanya. Akan tetapi orang2 kafir yang hadir berkata, “Ini sihir!” padahal semua orang yang hadir menyaksikan pembelahan bulan tersebut dengan seksama.

Akan tetapi para ahli mengatakan bahwa sihir, memang benar bisa saja “menyihir” orang yang ada disampingnya akan tetapi tidak bisa menyihir orang yang tidak ada di tempat itu. Lalu mereka pun menunggu orang2 yang akan pulang dari perjalanan.

“Apakah kalian melihat sesuatu yang aneh dengan bulan?” Mereka menjawab, “Ya, benar. Pada suatu malam yang lalu kami melihat bulan terbelah

Orang2 Quraisy pun bergegas menuju keluar batas kota Mekkah menanti orang yang baru pulang dari perjalanan. Dan ketika datang rombongan yang pertama kali dari perjalanan menuju Mekkah, orang2 musyrik pun bertanya,

menjadi dua dan saling menjauh masing2-nya kemudian bersatu kembali…”
Maka sebagian mereka pun beriman, dan sebagian lainnya lagi tetap kafir ingkar).

Atas peristiwa ini Allah SWT menurunkan ayat Al Qur’an: “Sungguh, telah dekat hari qiamat, dan telah terbelah bulan, dan ketika melihat tanda2 kebesaran Kami, merekapun ingkar lagi berpaling seraya berkata,

“Ini adalah sihir yang terus-menerus”, dan mereka mendustakannya, bahkan mengikuti hawa naafsu mereka. Dan setiap urusan benar-benar telah tetap… (QS. Al Qomar 54:1-2)

Continue Reading

Agama

Noorkhiriah mahu bina surau di stesen minyak. “Saya tak kay4 tapi saya nak tinggalkan sesuatu sebelum meningg4l”

Published

on

By

Noorkhiriah mahu bina surau di stesen minyak. “Saya tak kay4 tapi saya nak tinggalkan sesuatu sebelum meningg4l”

PETALING JAYA – Mahu meninggalkan ‘sesuatu’ sebelum menghembuskan nafas terakhir, pelakon Noorkhiriah meluahkan hasrat membina sebuah surau kecil di mana-mana stesen minyak yang tidak menyediakan kemudahan tersebut.

Niat murni pelakon itu muncul selepas melalui pengalaman sukar mencari surau ketika berada di sebuah lokasi penggambaran yang tidak didedahkannya. Noorkhiriah, 43, menerusi perkongsian dalam Instagram berkata, dia berasa seperti mahu menangis gara-gara tidak berjaya mencari surau berdekatan untuk mendirikan solat di sebuah lokasi.

“Tolong sesiapa yang tahu ya. Terfikir nak buat begini pasal saya ada penggambaran di satu lokasi. Nak menangis dik, majoriti tak ada surau di stesen minyak. Akhirnya dapat tetapi itupun berebut dengan adik (lelaki) pekerja Grab Food,” katanya.

Noorkhiriah menerusi hantaran berkenaan turut meminta maklumat daripada pengikutnya jika mereka mengetahui mana-mana stesen minyak yang tidak memiliki kemudahan surau. Jika boleh ujar pelakon itu, dia mahu membina surau di stesen minyak sekitar kawasan Kuala Lumpur ataupun berdekatan dengan tempat tinggalnya.

Tambah pelakon drama Ayahanda itu, hasratnya membina sebuah surau kecil hanya untuk memudahkan urusan orang lain mengerjakan solat jika berhenti di mana-mana stesen minyak.

“Setakat surau kecil akak mampulah, yang besar belum. Kita mudahkan urusan orang lain, Allah akan permudahkan urusan kita. Saya tak kaya tapi saya nak tinggalkan sesuatu sebelum meningg4l. Moga usaha kecil saya ini Allah permudahkan,” luahnya.

Perkongsian pemilik nama lengkap Noorkhiriah Ahmad Shapie itu mengundang respons positif daripada netizen yang berkongsi maklumat diminta pelakon itu. Bahkan ada juga sesetengahnya yang meluahkan hasrat untuk berkongsi dan menyalurkan dana bagi membangunkan kemudahan tersebut tetapi kata Noorkhiriah, apa-apa pun biarlah dia mendapat tapak terlebih dahulu sebelum berani membuka sumbangan daripada orang ramai.

Noorkhiriah sebelum ini aktif dengan kerja-kerja kebajikan apabila menjalankan perkhidmatan bantuan pengurusan jenazah percuma buat golongan tidak berkemampuan menerusi badan amal yang diusahakannya bersama suami, Pertubuhan Amal Nur By Khiriah sejak 2019.

Sumber: https://www.kosmo.com.my

Continue Reading

Trending